pondelok 25. marca 2013

Bežný život

    Väčšinou, keď sa niekto začne zaujímať o montessori pedagogiku a narazí na aktivity, ktoré sú v montessori označované ako Bežný život povie si: Veď to isté robím doma so svojím dieťaťom aj ja! To má byť niečo špeciálne? To nie je žiadna veda!
 
     Je to naozaj super, ak dovolíme deťom pomáhať nám pri bežných domácich prácach, či už to niekto nazve montessori alebo inak. Sú činnosti, ktoré nechám Sárku robiť, lebo sa môžu momentálne robiť ako napr. lúpanie vajíčok.
 
montessori aktivity blog bežný život 2a
 
Vešanie prádla.
 
montessori aktivity blog bežný život f
 
montessori aktivity blog bežný život h
 
     A potom tu máme montessori aktivity, ktoré sa nazývajú montessori, pretože precvičujú určitú zručnosť prípadne rozvíjajú motoriku a sú navrhnuté a prispôsobené, tak aby ich dieťa mohlo opakovať koľkokrát chce a nielen, keď je na to príležitosť.
 
montessori aktivity blog bežný život 1b
 
montessori aktivity blog bežný život 1c
 
     Samozrejmosťou je aj upratanie prípadného neporiadku. Sú to napr. činnosti ako presýpanie, prelievanie, premiestňovanie, krájanie, leštenie, čistenie topánok, strúhanie mydla, starostlivosť o rastliny, o zvieratá, skladanie prádla, nácvik zapínania rôzneho typu...
 
     K aktivitám bežného života patrí aj správne prenášanie predmetov (stolička, pohár s vodou, prázdna tácka, tácka s nákladom v strede, mimo stredu, prenášanie ostrých predmetov ako sú ceruzky, nožnice, nôž). Ďalej nehlučné vstávanie a sadanie si na stoličku, nehlučné otváranie a zatváranie dverí, šuplíkov, či skriniek.
 
     Cieľom je pomôcť dieťaťu k samostatnosti.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára