štvrtok 20. septembra 2012

Začíname s montessori (10 mesiacov)

     Prvá montessori pomôcka, s ktorou sa Sárka zoznámila bola vzhľadom k jej veku, táto klasika.
 
 

     Mala vtedy 10 mesiacov. Najprv ju ochutnávala, a potom použila ako kladivo. Fotku  z týchto začiatkov nemám, lebo hneď keď ma videla s foťákom jej pozornosť sa upriamila na to malé čierne čudo. Keď trochu podrástla a jej motorika sa zlepšila, čas ktorý strávila pri tejto aktivite sa zvýšil.

 


 
 
 
 
     Naučili sme sa slovo "gulička".  Neustálim hádzaním na podlahu zistila, že gulička sa kotúľa, ale krabička nie. Keď som začala mať pocit, že jej skúmanie prechádza do ničenia, aktivitu som ukončila. Neskôr sa zoznámila s pokladničkou. Chvíľu to trvalo, kým ju začala používať správne, nakoľko je nutné mincu otočiť do vodorovnej polohy, čo je pre malé dieťa dosť náročná činnosť.
 
 

 
 
     Táto pomôcka mala u nej väčší úspech a aj radosť, keď sa jej podarilo prvý krát úspešne vhodiť mincu bola väčšia ako pri guličke.  Tieto pomôcky sa nemusia kupovať, dajú sa jednoducho vyrobiť s použitím minimálnych nákladov. Stačí na to nejaká kartónová krabička, prípadne darčeková, do ktorej vyrežete otvor zhora na vhodenie guličky alebo mincí a otvor z boku odkiaľ sa gulička alebo minca bude dať vybrať.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára